John Richards Landscape Architects  
 
  Arbroath Abbey
 

 

We were appointed by Angus Council and Historic Scotland to
prepare landscape proposals for a new public square associated
with the development of a new visitor centre by Simpson and
Brown Architects.

 

Key to the design, was the re-creation of a processional route,
which had formerly run from the end of the High Street to the
Great West Door of the Abbey. At the visitors centre itself, a
new public square has been created which forms an open
courtyard to the new visitor centre. The courtyard is to be used
for public events related to both the Abbey, and town as a whole.
The project also involved permanent closure of Abbey Street,
which previously cut the site in two, and the retention and
re-grading of Hamilton Green to new levels to suit the new processional route.

 

At a more detailed level, the project was developed with an
emphasis on the use of natural materials in the construction of
the building and the landscape as a whole. The paving was
carried out in natural Greenmore Rustic Yorkstone which was
designed in bays which relate to the new visitor centre and new
processional route.

 

The project received the 2001 Scottish Award for Quality in
Planning.

 
 
 
 
 
 
 

John Richards Landscape Architects     215 Balgreen Road  Edinburgh  EH11 2RZ     Tel  0131 337 3336     Email  JRlandarch@aol.com

 
John Richards Landscape Architects, 2009